ТЕСТ-ДРАЙВ: Volvo XC40 — преміум-кросовер з електротягою чи гра в екологічність та мінімалізм?

ТЕСТ-ДРАЙВ: Volvo XC40 — преміум-кросовер з електротягою чи гра в екологічність та мінімалізм?

Бренд Volvo зробив ім'я на розвитку виняткової безпеки шведських авто, але з роками у марки з'явилася й інша пристрасть — екологія. Спочатку під удар потрапили дизелі, тепер компанія замислюється про тотальну електрифікацію модельного ряду і повну відмову від ДВЗ. 
 
Про мікс бензинового та електричного двигуна, технології, дизайн, витрати пального, запас ходу та мої враження від керування плагін-гібридним Volvo XC40, а якщо назвати точно, то Volvo XC40 T5 Twin Engine, далі.
 
Розкішний компактний кросовер XC40 — це перша модель Volvo в абсолютно новому для бренду сегменті. 
 
 
 
Екстер’єр
 
XC40 у версії R-Design має свої особливості дизайну: двоколірне забарвлення, дах та кузов різних контрастних кольорів, ефектні 19-дюймові диски і декор з полірованого алюмінію, а не з хрому. На місці і брендові фари. Все це швидко виділяє машину в потоці, що для багатьох покупців даного сегмента є важливою складовою.
 
Мужній на вигляд XC40 і їде аналогічно: напористо, при цьому легко, без напрягу. Кросовер не доводиться змушувати, просто спустіть з повідця і маленький 4,4-метровий Volvo з задоволенням швидко пересувається потоком та спритно маневрує у тісних дворах, а з таким кліренсом (211мм) йому і бездоріжжя не страшне. У шведів вийшов досить рідкісний для компактних кросоверів баланс практичності, комфорту і драйву.
 
Маленькому XC40 пощастило з'явитися в родині Volvo після більших кросоверів, отримавши від них у спадок благородні манери. «Сороківці» не довелося пояснювати, що гудіти шинами і кричати дизелем в преміум нині несолідно. Майже без сторонніх звуків ззовні. Тиша на електротязі пов’язана із використанням електричного двигуна, який практично не чутно, особливо на малих швидкостях руху.
 
 
 
Інтер’єр та мультимедіа
 
Основа всього — великий вертикальний дисплей передньої панелі з оригінальними «вушками» повітропроводів. Навколо нього будується картина в стилі скандинавського мінімалізму — без дизайнерських наворотів, але з цікавими деталями. Логіка управління типово телефонна: вертикальний домашній екран; єдина кнопка повернення; «перегортання» вгору-вниз, вліво-вправо переходиш в меню різних калібрувань.
XC40 - перший Volvo з бездротовим зарядним пристроєм для смартфонів, а також перший Volvo, на якому Cross Traffic Alert (система попередження про транспортні засоби, що рухаються в поперечному напрямку) доповнена функцією автоматичного гальмування.
 
 
XC40 пропонує оригінальні дизайнерські рішення в інтер'єрі та функціональну організацію простору для зручного зберігання речей. Мені дуже сподобався короб під підлокітником, що знімається: відтепер не потрібно вишкрібати з дна чеки і фантики - витрушувати все одним махом.
 
Окремий акцент — об'ємні, майже на всю ширину дверей, кишені, причому якимось дивом вони не конфліктують з подушкою крісла! А справа, уявіть собі, в «музиці»!
 
Від великих динаміків в дверях відмовилися на користь одного єдиного сабвуфера (його розмістили в надрах передньої панелі), і тепер є величезна та зручна кишеня, яка заважає в салоні!
 
 
У підсумку - в дусі всіх свіжих моделей Volvo — вийшов класний, щільний звук, і логотипи Harman/Kardon не здаються маркетингової біжутерією.
 
Volvo називає багажник XC40 одним з найбільш містких в класі (460 л). А якщо треба розмістити щось габаритне, спинки заднього дивану утворюють рівну підлогу в один рух. Все поміщається.
 
 
 
Потужність 
 
1,5-літровий бензиновий турбо-мотор, 262 к.с., 7-ми швидкісна АКПП, передній привод та 7,3 сек. від 0 до 100 км/год.
 
Якщо більше деталей, то автомобіль є плагін-гібридом — він оснащений бензиновим двигуном і електромотором. Вони можуть працювати як окремо, так і спільно - в останньому випадку сумарна потужність становить 262 к.с. Більшу частину потужності генерує 3-циліндровий 1,5-літровий бензиновий турбо-мотор. Електродвигун пропонує меншу потужність (82 к.с.) - але достатньо для міської їзди. Заявлений запас ходу складає 56 км (WLTP), але в реальності у холодну погоду в мене вийшло 40 км на електротязі: все залежить від стилю їзди, використання «клімату», маршруту, і т. д.
 
 
XC40 T5 Twin Engine може їхати в 3-х режимах:
 
1) Електричний режим (Pure) — не використовує ДВЗ. Зручно їздити містом на чистій електроенергії і не витрачати гроші на пальне. Без жодних викидів СО2. Запас на електротязі становить 50 км.
 
2️) Hybrid — використовує і бензиновий двигун, і електричний двигун — для зменшених витрат пального. В цьому режимі середній показник витрат пального становить: 2,5 л/100 км.
 
3️) Power — бензиновий та електричний двигун працюють на максимальній потужності, що надає авто максимальної динаміки і задоволення від керування.  Витрата пального становить: 7-9 л/100 км залежно від швидкості.
 
XC40 — це компактний кросовер, зручний для насиченого міського трафіку і для довгих подорожей. Конкретно переваги плагін-гібриду відчуваються саме в місті (оскільки в місті ми найчастіше гальмуємо, завдяки цьому плагін-гібридний Volvo поповнює заряд, а отже і запас ходу на електротязі). 
 
Плагін-гібрид можна заряджати на громадських зарядних станціях чи в домашніх умовах. Ми, як заміські мешканці, цим з радістю скористалися. Швидкість зарядки залежить від сили струму. У нас процес повного заряджання займав 3-4 години
 
 
Який висновок?
 
Volvo XC40 — безумовно цікава пропозиція на ринку преміальних кросоверів. Він приємно вражає цікавою зовнішністю, відмінними характеристиками двигуна і, найцікавіше, вкрай вдалими їздовими показниками.
 
За спостереженням, таке авто найбільше підійде: підприємцям з насиченим стилем життя, менеджерам із постійними нарадами (можна проводити конференц-дзвінки просто в авто) та інфлюенсерам, які не випускають з рук смартфон.
 
Це автомобіль-гаджет: прудкий, технологічний, компактний для паркування, комфортний для водія і пасажирів. А головне - із власним характером інноваційності та мінімалізму. Якщо ви з тих, хто викидає зайві речі з дому, і заплатить радше більше за 1 хорошу річ, ніж придбає 5 дешевших і непотрібних  — це ваш автомобіль, однозначно. Він не «кричатиме» про власника, його дорогі речі або відомі досягнення. Проте кожен розуміє: за кермом саме така людина. Вона працює, досягає, перемагає. Вона у тренді інновацій, технологій та екології.  
 
Volvo XC40 Plug-in Hybrid в Україні з’явився у вересні 2020 року, наразі доступний для тест-драйву та придбання в офіційних дилерських центрах Volvo.
 
Вартість тестового авто — 57 000 EUR. В Україні доступні різні пакетні комплектації з додатковими опціями: не в базовій версії, а додатково оснащені. А ще важливо: система безпеки City Safety є в стандартній комплектації усіх моделей Volvo, тож за технології безпеки додатково платити не доведеться.  Для Volvo це логічно: той, хто першим запропонував відомі сьогодні усім технології безпеки — просто не міг би запропонувати модель без таких технологій. 
 
Пильнуйте на дорозі!
Ваша Alwaysbusymama Альона Бондаренко