КМДШ — школа, яка вчить думати

КМДШ — школа, яка вчить думати

Щоразу, коли я відвідую такі навчальні заклади, мене водночас переповнюють дві емоції: по-перше, захоплення від того, які чудові школи з’являються в Україні, як уважно та зважено вони обирають меблі, покриття для підлоги й облаштовують ігрові зони для відпочинку, та найголовніше — як професійно та творчо вони розробляють навчальну програму, аби дитині справді було цікаво отримувати знання; по-друге, як шкода, що на моїй пам’яті дев’ять років навчання у школі було цілком інакшим.

Наразі йтиметься про ліцензовану приватну школу повного дня нового формату з поглибленим вивченням англійської мови — КМДШ (Креативну Міжнародну Дитячу Школу).

Усього у школі навчається понад 500 дітей (з них 6 класів — по 18 дітей першокласники) у Києві, та ще майже 300 — у Львові.

Світ змінюється, й освіта також зазнає реформ. Сьогодні учням треба не лише дати готові знання, а навчити їх учитися, формувати необхідні уміння, навички компетентності, які допоможуть стати успішними в майбутньому, незалежно від сфери, де вони працюватимуть. Навіть коли порівняти освітні системи, можна запевнити, що наразі в усьому світі пріоритетом є не кількість знань, які дитина отримала, а якість і вміння використовувати набуті знання в тих чи інших ситуаціях. Власне, школа заснована сім років тому як школа вихідного дня, а вже згодом освітній заклад перетворився на школу повного дня. КМДШ підтвердила статус однієї з найбільш інноваційних шкіл світу.

Менеджер із комунікацій — пані Альона, провела нам екскурсію і детально розповіла про всі переваги навчання та наукові досягнення, за що я їй дуже вдячна)

Школа має дві лабораторії, комп’ютерні класи, кабінети робототехніки, мультиборди. Тобто є все те, що покращує освіту і допомагає викладачам. Школа підтвердила свій статус інноваційної безпосередньо за рахунок технічного оснащення та завдяки формату подання інформації. Якщо дитина залюбки відвідує школу, напевно є особливий інтерес, що вплине на якість отриманих знань у майбутньому. Інтерес до освіти — це той фактор, який дозволяє дитині шукати більше інформації. І якщо викладач стимулює та скеровує дитину, вона завжди дізнається більше.

Інтегрованість предметів, хвильові занурення, сторітелінг — це ті форми й методи, які насправді дозволяють досягнути чогось більшого. Зокрема — виявити інтерес дитини, а отже, допомогти і сформувати волю досягнення своєї мети, упевненість в її досягненні. Навички комунікації, командна взаємодія, лідерські навики, уміння аналізувати, критично мислити та креативність — ті вміння, які ми розвиваємо вже з першого класу.

Школа ліцензована, тобто у нас є фундамент відповідно до критеріїв освіти й науки України. На цей фундамент ми накладаємо, починаючи з першого класу, низку авторських курсів, які доповнюють програму й розвивають дитину. Це фінансова грамотність, адже основи фінансів діти вивчають уже із першого класу У дітей старшого віку — це вже бізнес-фінанси.

Також розроблено окрему програму "Art Drama" : вербальна й невербальна комунікації, основи акторської майстерності тощо. У світовому масштабі наразі спостерігається тенденція до науково-орієнтованої освіти, а це важливо врахувати, оскільки з першого класу діти починають опановувати знання у форматі " Калейдоскоп наук".

Англійська мова дуже необхідна сьогодні, саме тому наші діти вивчають її вже з початкового класу як і з викладачем, так і з носіями англійської. З другого класу додається друга іноземна мова: іспанська, французька або німецька.

Формат початкової школи — це хвильові занурення, який передбачає певну тему місяця, діти її вивчають максимально поглиблено, створюють свій прожект. Це певна креативна ідея, яка реалізується у життя. А наприкінці місяця відбувається презентація проекту.

З 5-го класу учням пропонуються додатково наукові клуби на вибір. Дитина може обрати напрям, та поглиблювати його на постійній основі. Або курси на вибір: журналістика, операторське мистецтво, бізнес-фінанси тощо аж до 10-го класу. З 10-го класу вже додаються профільні дисципліни: математичного та гуманітарного напрямів. І обидва напрями передбачають поглиблене вивчення англійської мови.

Також для дітей від 5 років працює школа вихідного дня. Формат навчання організовано у вигляді інтегрованих курсів за певними напрямами, а також здійснюється підготовка до школи.

На щастя, генеральний директор КМДШ  виділила декілька хвилин для нас.

Пані Ліно, як Вам вдається знаходити потрібних працівників, фахівців? Відверто кажучи, відчувається, що всі — від гардеробниці до вчителя — не просто працюють, а живуть своєю професією?

 Це дійсно непроста задача. У нас є програма освітнього стажування, Кандидати, які пройшли конкурсний відбір, одночасно навчаються та мають можливість спробувати  себе у ролі вчителя/тьютора, повністю зануритися у навчальний процес. Це дає нам можливість на практиці побачити, чи дійсно спеціаліст володіє необхідними навичками та методиками, чи підходить йому формат школи.  Звичайно, і після початку співпраці уся команда постійно проходить різноманітне навчання – спрямоване на розвиток професійних компетентностей та особистості кожного учасника.

 Також часто до нас майбутні колеги долучаються на семінарах Міжнародного освітнього центру “Insight”  - нашого навчального осередку для викладачів. Нам щастить, що ми зустрічаємо людей, у яких цінності цілком збігаються з цінностями школи, це дуже важливо.

Мабуть, у Вас уже розпочалась активна вступна кампанія. Чи плануєте збільшити набір «першачків»?

Щодо підготовки до нового навчального року, то, на жаль, ми не можемо розширити межі нашої школи та взяти на навчання всіх охочих. Сьогодні у нас навчається майже 500 учнів.

У нас чітко прописана політика та процедура відбору дітей до першого класу. Насамперед зосереджуємося на цінностях. Договір між нами й батьками — це не юридичний документ, а угода про творчу співпрацю. Ми разом із батьками виховуємо дітей.

Розкажіть про свої плани на майбутнє.

Про плани на майбутнє: У нас дуже амбітні плани (посміхається). Ми завжди рухаємося вперед. В найближчі кілька років плануємо відкриття декількох шкіл в Києві, Львові та інших містах України. Крім того, академічна команда завжди в пошуках нових технологій та методик для вдосконалення навчання. Діти - це майбутнє, і щоб встигати за ними, нам потрібно рухатися вдвічі швидше.

Звісно, ліпше раз побачити, проте, як на мене, навчатися у КМДШ весело та дуже цікаво. Ми майже дві години провели у школі, заходили до класів, відвідували уроки, відвідали спортзал і бібліотеку. Скрізь дуже затишно, а ще таке враження, що у цьому закладі знання, немов тебе оточують, і річ не лише у звичних для нас уроках математики чи географії, а в тому, що кожен з учнів має власний погляд, вільний вибір, можливість експериментувати, досліджувати й робити нові відкриття.

КМДШ — школа, яка вчить думати!