7 небезпечних помилок в інтимній гігієні, які робила кожна з нас

7 небезпечних помилок в інтимній гігієні, які робила кожна з нас

Гінекологи кажуть, що деякі повсякденні звички в інтимній гігієні можуть сильно нашкодити жіночому здоров'ю.

А ще, багато жінок абсолютно не знають, як доглядати за своїми інтимними частинами тіла. Звідси чимало проблем та хвороб.

Лікар із Торонто Роббі Бі веде медичний блог у «ТікТок». В одному з відео медик назвала 7 найчастіших помилок, яких припускаються жінки під час інтимної гігієни.

1. Не ходити до туалету після сексу
Що робить більшість жінок після сексу? Як правило, біжать у душ. А треба б у туалет.
Лікар Роббі закликає: після близькості жінці обов'язково треба помочитися. Інакше можна заробити посткоїтальний цистит - цистит, який розвивається після сексу, коли бактерії ззовні проникають у сечівник.
 
2. Пшикатися ароматичними спреями
Ароматичні спреї не усунуть запах і не вирішать проблему, а лише трохи замаскують його на кілька годин. Однак наслідки їх використання набагато небезпечніші. Ароматизатори можуть нашкодити природному балансу рН піхви, а також викликати подразнення слизової оболонки. Не кажучи вже про шкідливі хімікати, які часто містяться в спреях. Тому якщо вас турбує неприємний запах, краще швидше сходіть до лікаря.
 
3. Використовувати миючі засоби, що пахнуть
Ароматизовані продукти можуть вплинути на мікрофлору піхви, зробивши її вразливою для вагінальних інфекцій, таких як молочниця та бактеріальний вагіноз.
Лікарі радять підмивати лише зовнішню частину жіночих статевих органів за допомогою м'якого мила та води.
 
4. Робити спринцювання
Роблячи спринцювання, ви ризикуєте змити корисні бактерії, такі як лактобацили, які допомагають підтримувати здорову мікрофлору піхви. Через це може розвинутися молочниця або бактеріальний вагіноз.
Тож не варто цього робити без гострої потреби та рекомендації лікаря!
 
5. Використовувати ароматизовану піну для ванн
Якщо ви любите розслабитися в гарячій ванні, запустивши у воду шиплячі бомби, для вас є погана новина. Ароматизовані піни та солі для ванн також можуть порушити тонкий баланс хороших та шкідливих бактерій у піхві, а також викликати подразнення.
 
6. Підтиратися дитячими вологими серветками та папером із запахом
Лікарі кажуть: тримайтеся подалі від дитячих чи звичайних ароматизованих серветок. Будь-яка хімія, навіть та, що міститься у дитячих продуктах, здатна нашкодити жіночому здоров'ю.
Тому все, що стосується інтимної гігієни, має бути максимально природним. Використовуйте звичайний туалетний папір без запаху і нічого більше, якщо інше не рекомендовано вашим гінекологом.
 
7. Не ходити на огляди до гінеколога
Не залишайте проблем з інтимним здоров'ям на другий план, інакше це може призвести до серйозних наслідків. Регулярно ходіть на огляди до гінеколога, навіть якщо вас нічого не турбує. За відсутності скарг, навідуйтеся до жіночого лікаря щонайменше раз на рік, а краще — раз на півроку.