Жінка-капелан на війні — неймовірна історія багатодітної матері із позивним "Американка"

Жінка-капелан на війні — неймовірна історія багатодітної матері із позивним "Американка"

Лучанка Катерина Семенюк — мама п'ятьох дітей. Свого молодшого сина народила 24 лютого 2022 року.

Невдовзі після пологів жінка поїхала допомагати мешканцям Київщини, згодом підтримувала військових у шпиталях. Цього року волонтерка завершила навчання і доєдналася до корпусу військових капеланів, йдеться у сюжеті "Ранку Вдома".

 
Вона народжувала під звуки ракет уві сні. Невдовзі після пологів почала доставляти допомогу людям на нулі. Зрештою стали військовою капеланкою, яка підтримує бійців у найважчі моменти їхнього життя.  
 
"Я народила і не могла ходити після анестезії, але треба було іти у бомбосховище. Потім фото звідти облетіли весь світ. Потім приходили перші фури з гуманітарною допомогою, на багатьох коробках було написано "Каті", — пригадує військова капеланка Катерина Семенюк.
 
Невдовзі після пологів разом із командою волонтерів Катерина Семенюк поїхала допомагати мешканцям звільненої від окупантів Київщини.
Підтримували військових у шпиталях не лише гуманітарно, а й духовно. Зокрема, роздавала бійцям молитовники.
 
Це, за словами Катерини, уже якоюсь мірою була капеланська робота. Офіційну форму вона виділила на початку цього року, коли пройшла навчання і доєдналися до корпусу військових капеланів.
 
"Люди дуже часто кажуть, що жінка капелан — це жах. Але насправді в деяких випадках тільки жінка-капелан може допомогти. Жінки, які пережили насильство, ніколи в житті не підійдуть до чоловіка", — пояснила Катерина Семенюк.
 
З військовими Катерина працює на різних лініях оборони. Комусь достатньо просто дружньої розмови. Хтось, перебуваючи за крок від смерті, шукає відповіді на запитання: "А що буде далі?". І починає вперше молитися.
 
"Бог їм відповідає. Чуємо безліч історій. Один хлопець сказав, що перед боєм читав молитвослов, а потім на своїх двох ногах вийшов з оточення", — провадить військова капеланка.
 
Катерина Семенюк надає допомогу й іноземним добровольцям. Вона добре їх розуміє, адже тривалий час вона прожила у США. До речі, саме через це й отримала позивний "Американка".
 
Жінка згадує, як зустріла військового з Гренландії. У хлопця був сильний акцент, тож побратими його майже не розуміли. Натомість капеланка добре порозумілася з бійцем і була здивована, як доброволець захищає Україну та підтримує українців.
 
На популярне запитання: "З ким діти?" Катерина Семенюк відповідає: "З чоловіком". Він дружину підтримує.
 
"Від категорії "я же мать" мені "прилітає" регулярно. Але знаєте, як я колись стану перед Богом, і він мене запитає, що я зробила. Тож мене не особливо хвилює їхня думка.Мене мотивують ті хлопці й дівчата, які нас захищають, їхня робота перебиває весь цей негатив", — резюмувала Катерина Семенюк.
 
Свою місію, як капеланки, Катерина Семенюк вбачає у тому, щоб скеровувати людський погляд із перманентного злого на вічне добре і виконуватиме її стільки, скільки знадобиться.