ТЕСТ-ДРАЙВ: Запас ходу на 418 км та розгін за 4,9 с до 100? Вся правда про електричний Volvo XC40 P8 Recharge

ТЕСТ-ДРАЙВ: Запас ходу на 418 км та розгін за 4,9 с до 100? Вся правда про електричний Volvo XC40 P8 Recharge

Пів року тому я тестувала гібридний Volvo XC40, а якщо точно то Volvo XC40 T5 Twin Engine (читати тут) і щоб не повторюватись стосовно дизайну і харррактерних фамільних рис, зроблю акцент саме на різниці. Як би не гальмували нафтові компанії пришвидшення майбутньої електрифікації автомобільного світу – воно неминуче і вже декілька років, як стало не пустими розмовами, а нашим сьогоденням.

Мій другий тест-драйв повністю електричного авто.

Мої неймовірні емоції, адже Volvo XC40 P8 Recharge набирає швидкість від 0 до 100 км/год за 4,9 с і має запас ходу 418 км (згідно даних виробника)! На практиці трохи менше)

Моя правда від реального тесту.

Далі.

Шведи обіцяють: протягом наступних п'яти років Volvo Cars буде випускати повністю електричну модель щороку і це не може не радувати, адже в лінійці є багато авто, що стали улюбленцями Volvo фанатів і конче необхідна їх еко альтернатива для свідомих покупців.

Приставкою Recharge (підзарядка / перезарядка) компанія позначає всі свої автомобілі, що підключаються до розетки - гібриди та електрокари. У Volvo Cars розраховують, що модифікації «зі шнуром» в 2021 році складуть 20% світових продажів компанії, а до 2025 року всі 100%, з них 50% - електрокари і 50% - гібриди з зарядкою від мережі.

 

Якщо про візуальну різницю, то на дорозі електрокар Volvo можна відрізнити від бензинових і дизельних побратимів по майже повністю закритій декоративній решітці.

Тепер щодо технічних характеристик:

Компактний паркетник Volvo отримав два електродвигуни з сумарною віддачею в 408 к.с. та повний привід (AWD), що забезпечують орієнтовний запас ходу на одній зарядці (в режимі Pure): 418 км.

Динамічні параметри XC40 Recharge також вражають: електрокар набирає 100 км/год з місця за 4,9 с. Зовсім непогано для порівняно важкої машини (2150-2250 кг в залежності від комплектації). Така динаміка може бути порівняна з можливостями більшого 400-сильного Ягуара I-Pace (4,8 до ста), який я також тестувала (читати тут).

Прискорення, що з місця, що з ходу, обгін на цій електричній фурії — це стрибок у гіперпростір.

Та варто пам’ятати! Усі переваги електричного Volvo — комфорт, безшумність, чудова керованість і стильний дизайн — відходять на другий план під час оцінювання, бо головна особливість цього авто — він електричний, а отже, основною оцінкою можуть слугувати лише два ключові параметри — запас ходу та швидкість зарядки.

 

Якщо ж зрівнювати Volvo та Jaguar по запасу ходу, то із заявлених виробником 418 км у першого за методикою WLTP (всесвітній вимірювальний їздовий цикл; зазначу, що в реальному житті такі умови відтворити достатньо важко, ці дані скоріше для порівняння з електромобілями інших брендів) в реальних умовах міського/заміського циклу вистачило на 310-320 км, а у «британця» із 480 км – вистачило на 320 км (+-).

Щодо зарядки, то я живу за містом у власному будинку і заряджала авто від домашньої розетки зі 220 вольт. Орієнтовна швидкість зарядки 7 км за 1 годину. Може наступного разу спробую швидку зарядку в місті, але цього разу не довелося нагоди та потреби нею скористатися.

Новий XC40 Recharge – перший Volvo з системою мультимедіа на основі Google Automotive Services. Можна інтуїтивно керувати усіма функціями авто через центральний сенсорний дисплей, а це секундний доступ до додатків і служб Google, таких як Google Maps і Play Store. Google Assistant активується голосом («Hey, Google») і виконує всі команди, аби водій повністю зосередився на керуванні. Вперше автомобіль повністю підключений до цифрового життя власника без його смартфона. Через «Hey, Google» легко спілкуватися в месенджерах, прокладати маршрути, змінювати температуру в салоні, слухати улюблені треки і запитувати будь-що в інтернеті («Hey, Google, а де найближчий ресторан?»).

Цікава математика: різниця у вартості між XC40 з бензиновим двигуном та XC40 Recharge окуповується за 1 рік і 2 місяці або через 40 000 км. Тобто, електромобіль Volvo – це стратегічне придбання з економічною вигодою!

Орієнтовна вартість від 48 230 євро*. Гарантія на авто - 3 роки або на 100 000 км – залежно від того, що настане раніше. Протягом гарантійного терміну власник не сплачує за візит на регламентне ТО, а сам міжсервісний інтервал зменшений. Тому і сервіс треба відвідувати вдвічі рідше. Безкоштовною є й програма допомоги для водія у дорозі.

На мій погляд, Volvo XC40 P8 Recharge — дуже комфортний, легкий у керуванні, має стильний дизайн, але в той же час привертає увагу розуміючого справу покупця. Він точно не про понти. Він про стиль життя людей, яким не потрібно нічого нікому доводити.  Сьогодні портрет його покупця — це житель приватного будинку або якщо квартири, то з міцем на паркінгу з електрозарядкою, який у середньому проїжджає 150 км на день, щоразу встановлює автівку на підзарядку після повернення додому та має ще один автомобіль із двигуном внутрішнього згорання (бензин/дизель) на випадок далеких поїздок.

А якщо чесно, то враховуючи мої більше 50 тест-драйвів автомобілів різних брендів, можу впевнено сказати, що електрокари визивають залежність)

 

Дякую за гостинність затишний і респектабельний котеджний комплекс «Белгравія» в якому створені ідеальні умови для комфортного і неспішного заміського життя, для затишних сімейних цінностей, натхнення і відпочинку.

 

Пильнуйте на дорозі!

Ваша Alwaysbusymama Альона Бондаренко