Психологічний гайд:  як поводитися в кризових ситуаціях, пов’язаних з насильством

Психологічний гайд: як поводитися в кризових ситуаціях, пов’язаних з насильством

Організація United for Ukraine разом із психологинею Златою Громовою підготували інтервʼю-інструкцію про те, що робити,  якщо людина потерпає від насильства або стає його свідком.
 

Якби можна було донести лише одну думку про насильство, щоб це було?


Відповідальність і провина завжди на тому, хто чинить насильництво. Людина, що зазнала насильницьких дій – невинна, не несе відповідальність за дії насильника і не має відчувати провину за те, що сталося. 

 

Як варто поводитись з людиною, що зазнала насильства?

 

Такій людині можна надавати виключно підтримку, допомогу, співчуття, простір та час, щоб побути на самоті, якщо вона цього потребує. Неможливо допомогти жертві насильництва фразами “так треба ж було”, “а чого ти там опинилась\опинився”, “треба ж було головою думати”, “у що ти була одягнена” тощо. 

 

Як допомагати правильно?

 

Буває, що людині потрібно побути на самоті, а ми займаємо її увагу та енергію нескінченними пропозиціями, навʼязуємо те, що нам здається їй потрібно, а насправді це не так. Ми можемо намагатись розговорити людину, змушувати процесувати цей досвід, а їй насправді потрібна лише наша присутність і тиша. 

 

Що найперше потрібно зробити?

 

Подбати про власну безпеку. Якщо ви в ситуації, що розгортається прямо зараз, спочатку оцініть ризики. Якщо ви також можете тяжко постраждати, то користі від цього для людини, якій ви намагаєтесь допомогти, мало. Але це не означає, що допомагати не потрібно, це говорить про те, що потрібно раціонально оцінювати ситуацію і власні сили. 

 

Якщо ви розумієте, що самотужки можете не впоратись, одразу шукайте підмогу. Звертайтесь до людей навколо персонально “Хлопче в чорній футболці, допоможи”, “Жінко з зеленою торбою, йдіть сюди, треба допомога”. Такі звернення добре працюють, вони персоналізовані, зрозумілі людям і ви легше отримаєте допомогу.

 

Які наступні кроки?

 

Дзвінок в поліцію. Виклик швидкої за потреби. Зняти все, що відбувається на відео та фото (в цьому вам також можуть допомогти оточуючі, але попросіть їх про це). 

 

Залишайтеся з людиною, яка постраждала від насильства, поки на місце не приїдуть працівники екстрених служб. 

Спитайте людину, яка допомога їй зараз потрібна. Можливо, треба звʼязатися з довіреними та близькими їй людьми. 

 

Якщо ви постраждали від насильства, зверніться до терапевта або сімейного лікаря, щоб впевнитись, що ви в порядку або отримати необхідну медичну допомогу.

 

Також можна звернутися на «гарячу лінію» мобільних бригад психологічної допомоги та юридичної підтримки.

 

Підсумуємо

 

Отже, якщо ви свідок: аналіз ситуації, виклик поліції, швидкої, допомога постраждалому, відео та фото того, що сталося, бути поруч до приїзду служб. 

 

Якщо ви постраждалий: дбати про себе коли опинились в безпеці – звернутись до лікаря, за психологічною та юридичною підтримкою. 

 

Збережіть собі ці контакти в будь-якому вигляді – скріном, нотаткою в телефоні або в повідомленні до себе у телеграмі. Запам’ятайте, де їх знайти, якщо вони знадобляться:

 

1547 – урядова лінія з протидії насильству 


0 800 500 335 (безкоштовний номер для стаціонарного телефону) / 116 123 (безкоштовно з мобільного) – національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству.

 

0 800 500 225 / 116 111 – національна дитяча «гаряча лінія». 


(044) 456 17 02, (044) 456 17 25 – служби медико-психологічної допомоги та профілактики гострих кризових станів.
 

3033 – телефонна лінія сексуально-репродуктивного здоров’я.

 

https://www.howareu.com – Всеукраїнська програма ментального здоров’я “Як ти” Олени Зеленської
 

 

Провина вижившого. Що робити, якщо людина відчуває це?
 

Провина вижившого може дуже сильно заважати життю. Якщо ці почуття знижують якість вашого життя чи руйнують його, не лишайте це як є. Не корисно сприймати провину вижившого як щось благородне. Той психологічний ресурс, що витрачається на страждання, краще направити на щось конструктивне. 

 

Що можна зробити?
 

Якщо хочеться спробувати самостійно. Зверніться внутрішнім оком всередину себе. Поміркуйте над такими питаннями: Чи маєте ви владу над минулим? Чи можете ви впливати на свій стан в теперішньому? Чи є щось, що ви можете зробити, щоб вплинути на майбутнє?

 

Ми не можемо змінити минуле, тож варто спрямувати свою енергію на те, що в зоні нашого впливу та контролю: наші стан та поведінка зараз і в майбутньому.

 

Психотерапія – це завжди гарна ідея. Якщо досвід насильства не дає вам щасливо жити ваше життя - це сигнал, що час звернутися до психотерапевта. 

 

Психологічний дискомфорт та “біль” це не щось, що пройде само і що можна перетерпіти. Памʼятайте той зуб, що ниє і не дає жити врешті-решт змусить нас піти до лікаря, а це завжди краще зробити заздалегідь, щоб не погіршити стан. Так само і з психологічними питаннями. Звернутися до психотерапевта – це як звернутися до лікаря – це в першу чергу - турбота про себе і аж ніяк не слабкість.


 

Інформаційна довідка

 

Нагадаємо, що United for Ukraine  — це міжнародна організація, що створила інформаційну платформу для українців у 28+ країнах Європи. Через інформаційну платформу UFU надають корисну інформацію з таких сфер, як імміграція, фінанси, соціальна підтримка, освіта, здоров'я, і допомагають отримати безкоштовні юридичні консультації, психологічну допомогу та тимчасове житло.


Більше експертних корисних роликів для українців як в Україні, так і закордоном, за посиланням на відео YouTube-каналу UFU global.