Аудіо-книги для дітей з вадами зору

Аудіо-книги для дітей з вадами зору

«Некультурна»

Оповідання «Некультурна» – багатоаспектне. Авторка своїм твором доводить, що в українців існує так званий вроджений аристократизм і інтелігентність, які не мають прямого зв’язку з родоводом і освітою.

Параска – звичайна гуцулка, але чи не найкраща представниця народу, серед якого виросла і увібрала в себе усе, що він створив за багато століть свого розвитку, усе, що можна вмістити у багатозначне слово «культура». Твір багатий на містичні і нераціональні елементи: ворожіння, віщі сни, символи тощо. Героїня щиро вірить у свою долю, яка вже заздалегідь визначена, вірить у своє щастя, яке їй колись наворожив старий дід, але снам довіряє лише «добрим». У «Некультурній» часто зустрічається позареальне «щось», на яке багата містична подорож Параски. Усе, що траплялося героїні під час цієї подорожі, було ніби з потойбіччя: і ліс, і потік води, і «чортівський млин». Місяць, один з найуживаніших Ольгою Кобилянською символів, у «Некультурній» подається втіленням світлого, реального, позитивного. Як і Марія з повісті «Земля», Параска ставиться до слова як до матеріальної, дієвої сили, її прокльони досягають своєї мети. Символічні кольороназви і числа у творі представлені нешироко.

У цілому оповідання «Некультурна» не можна розгля­дати як таке, що має тільки реальне семантичне поле. У ньому ірреальне активно впли­ває на буття реального світу, нерозривно пов’язане з ним. Реалістичне, ледь романтизоване, з ознаками символізму концептуальне світобачення письменниці, закорінене у глибини української ментальності загалом і жіночої зокрема, зумовило появу низки творів з «подвійним»» семантичним полем, де поряд з власне реальною площиною існує ірреальна.

Частина 1

Частина 2

Частина 3

«Казка про Яян»

Жанр: казка-притча.

Тема: зображення фантастичної події: хлопець-козопас потрапив у місто, де живуть тільки яяни.

Ідея: засудження тих, хто чує тільки власне «я», до всього іншого — байдужі, возвеличення доброти, чуйності, прагнення подати безкорисливу допомогу тому, хто її потребує.

Основна думка: сутність людського життя, призначення людини на землі — не відокремлюватися від суспільства, від оточуючих тебе людей, не занурюватися в особистому «я», а допомагати ближньому, відчувати власну необхідність для іншого.

«Олив’яний перстень» (Частина І)

«Олив’яний перстень» С. Васильченка — повість, в якій поєднані романтика праці та романтика першого кохання. Три хлопці, що навчаються у Києві, кожен зі своїм характером та своєю складною долею, вирушають до села.  

Тема: зображення активного відпочинку київських хлопців у селі на Полтавщині.

Ідея: уславлення краси праці, душевної доброти, безкорисливості, відчуття любові, щирості; засудження заздрості, пияцтва як негативного соціального явища.

Основна думка: тільки в праці, гармонії з природою, оточуючим світом людина стає красивою, душевно багатою, здатною до міцної дружби, палкого кохання.

«Знамените каченя Тім»

Казка про непосиду-збитошника — каченятка Тіма, який постійно потрапляє в різні пригоди і неподобства. На щастя, все це для нього добре закінчується.

Цикл казок «Неймовірні історії про фей і принцесс». Веселі й сумні, добрі та злі — усі вони ніби схожі на нас, людей. Та героїні цих казок — незвичайні істоти, адже у книжці йдеться про фей і принцес із казкових королівств. Щоправда, досить часто герої та героїні казок потрапляють у ситуації, які дуже нагадують ситуації з життя людей і в переважній більшості випадків їм доводиться вирішувати свої проблеми саме по-людськи.

Для читачів молодшого та середнього шкільного віку.

«Принцесса Тая і 999 черевичків»

«Ізабель – наречена короля»

«Млинці для Шахеризади»

«Соловей»

Андерсен прагнув своїми казками не тільки розважити дітей та дорослих, але й спонукати їх до осмислення життя. Таке прагнення дуже вдало відображає казка «Соловей». Письменник хотів нагадати людям, що життя дуже коротке, тому кожна людина повинна подумати про те, який слід вона залишить по собі. Андерсен намагався допомогти людям подолати жах смерті за допомогою мистецтва, яке «може відкрити в них щось таке, чого вони досі не знали. Отже, у цій казці знайшли відображення роздуми Андерсена про життя і смерть, про справжні й фальшиві цінності, про мистецтво та його вплив на людей.

«Перша колискова», «Сама собою річка ця тече», «Ходімте в сад…»

Поезія — особливий спосіб вираження почуттів людини. Висловлення поетичною мовою любові до дитини і турботи про неї, батьківського заповіту («Перша колискова»). Художні описи природи як вияв патріотичних почуттів автора.

«Джерело край світу» (Англійська казка)

Казки народів Євразії бувають народні та авторські. Ці чарівні казки серед інших видів казок. Казка вчить дітей перейматися проблемами героїв і емоційно відгукуватися на події в ній.

«Пензлик Маляна» (Китайська народна казка)

Пензлик, що подарував хлопчику Маляну дідусь був чаріним. Тому картини, які малював цей пензлик, казково оживали.

Коли із пензлика почала падати крапля туші, вона впала саме туди, де не було ока, і картина ожила. Але, коли злому та хитрому імператору було замало золота та золотої цеглини, наступні помазки на полотні перетворились на каміння та удава. Завдяки пензлику Маляна міг казково управляти вітром.

Хлопчик Малян: добрий, талановитий, працьовитий, наполегливий, хоробрий, творець прекрасного, не мириться зі злом.

«Про дурного тигра» (Тибетська народна казка)

Казка із програми 3 класу Світової літератури.

«Іссумбосі, або хлопчик-мізинчик» (Японська народна казка)

Казка шкільної програми зарубіжної літератури 5 класу.

«Заморські гості»

П. Глазовий у своїй гуморесці «Заморські гості» підняв дуже важливу проблему — про становище української мови в Україні. Адже самі українці часто не знають рідної мови, не спілкуються нею. Так може дійти до того, що українською розмовлятимуть лише заморські гості з діаспори, які, на відміну від нас, цінують мову своєї прабатьківщини. А держслужбовці, які зобов’язані знати державну мову, користуються нею формально, або й не використовують зовсім. Так у невеликому гумористичному творі автор підняв важливе питання, яке актуальне і в наші часи.

«Тарас Бульба в Києві»

Жартівливий вірш П. Глазового «Тарас Бульба у Києві» має форму сну, який автор переповідає. Мова йде про те, що багато назв не відповідають суті речей, які вони називають. Найменша машина «Запорожець» ніяк не асоціюється з могутньою фігурою справжнього запорожця. То ж і вирішує герой, що це не автомобіль, а дитяча коляска.

«Грицева шкільна наука»

У перший же день навчання хлопчик вивчив одну фразу: «Абабагаламага». Гриць не зрозумів ні значення цих слів, ні звідки вони, ці слова, взялися, але справно їх повторював.

Провчившись рік у школі, дитина так більше нічому і не навчилась. Коли тато Гриця запитав у вчителя про успіхи сина, то почув таку відповідь: «Професор просто сказав йому, що Гриць «туман вісімнадцятий».

У чому ж справа? Невже хлопчик за рік не зміг нічого вивчити, крім цієї фрази, яку змогли повторити навіть гуси?

«Садок вишневий коло хати…»

Зі шкільної програми 5 класу української літератури.

«Думка» («Тече вода в синє море…»)

Зі шкільної програми 6 класу Української літератури.

«Щасливий принц»

Твір шкільної програми зарубіжної літератури 3 класу.

«Останній листок»

Одна з найкращих, найдраматичніших новел О. Генрі — «Останній листок». Героїні її — дві молоді художниці Сью і Джонсі, які живуть у «старому чудернацькому» Грініч Віліджі. Сира й холодна зима на півночі Америки принесла мешканцям старого будинку пневмонію. Джонсі захворіла у листопаді так сильно, що перебувала за крок від смерті. Лікар, який прийшов оглянути Джонсі, і казав, що їй потрібно добре харчуватися і приймати ліки, щоб одужати. Але у Джонсі немає бажання жити. Вона вирішила, що помре, коли впаде останній пожовклий лист зі старезного вузлуватого плюща за вікном кімнати.

«Маленький горбань»

Маленкий горбань — оповідання українського письменника Спиридона Черкасенка. Опубліковане в 1912 році в збірці «Маленький горбань та інші оповідання». В оповіданні розповідається про невеликого на зріст та горбатого хлопчака, який своєю щирістю та добротою робить все кращим.

Вся сюжетна канва оповідання побудована на епізодах з життя маленького хлопчака Павлика. В усіх шести розділах (з яких складається це оповідання) читач розкриває для себе характер та особливості маленького українського хлопчини, який через свою фізичну ваду мусить притерпіти домагання довколишніх та залишитися дитиною з відкритою душею та з чистими й благородними помислами.

«Сосонка»

Багато захопливих книжок для дітей написала Олена Пчілка. Її твори навчають нас любити Україну, бути її патріотами. В оповіданні «Сосонка» Олена Пчілка відтворила світ людини і природи. Вона показала, що дерево, як і людина, може відчувати, сумувати, страждати, радіти…

цьому творі поєднується реальне і казкове. Людина виявила себе байдужою до природи. Я замислююсь: «А чи варто було знищувати дерево заради одного святкового вечора?» Мені шкода згаслої краси сосонки.

Версія 1

Версія 2

«Кіт у чоботях»

Тема новели «Кіт у чоботях» — показ жінки в роки революції, та згубний вплив хибних ідей людини, які перетворюють її на бездумного виконавця, чиновника. Ідея новели — засудження суспільної системи, що, прикриваючись хорошими гаслами, перетворювала вірних їй. людей у фанатичні механізми, якими можна маніпулювати. Гапка, тобто товариш Жучок, — це тип, що його зустрічав автор-оповідач на воєнних дорогах. Жінка невисока на зріст, взута у завеликі чоботи; за жвавий характер і, очевидно, темні очі прозвана Жучком. Спробуємо проаналізувати мову цієї новели і простежити, чи характерні для неї параметри імпресіоністичного письма.

Частина 1

Частина 2

«Тихоня»

Добрі справи завжди породжують добро. А доброта у ставленні до тварин повертається вдячністю й зворушливою самовідданістю. В оповіданні “Тихоня” Василем Земляком, відомим українським письменником, змальована дружба між хлопчиком та кобилою Тихонею.

«Дівоче серце»

Твір шкільної програми української літератури 9 класу (додаткове читання).

Частина 1

Частина 2

«Малий віз»

Твір шкільної програми української літератури 5 класу (додаткове читання).

«Скарб»

Олекса Петрович Стороженко як письменник виступив у 50-60-х pp. XIX ст. Він увійшов в історію української літератури творами на історичну тематику і гумористичними розповідями. Письменник створив поетичний образ України, овіяний легендами, повір’ями, піснями. Він змалював образ кмітливого, дотепного українця, із вродженим почуттям гумору. І. Франко назвав Стороженка «талановитим оповідачем», який «добре володіє українською мовою».

«Скарб» – геніальний твір-роздум про щастя людини, на перший погляд кумедна, але насправді така філософськи глибока історія.

«Таємне товариство боягузів, або засіб від переляку № 9»

Зміст навчального матеріалу про виховання гідності та мужності. Стосунки між різними поколіннями в родині.

Частина 1

Частина 2