Ольга Сумська стала головною героїнею арткниги  «Слов'янки не рабині»

Ольга Сумська стала головною героїнею арткниги «Слов'янки не рабині»

9 листопада у PMHUB відбулася презентація нової арткниги Катерини Костенко Slаvs NOT Slаves про самоідентифікацію слов'янської жінки, місце слов'янок у сучасному світі та поняття слов'янського фемінізму.
 
Головною героїнею проєкту стала Ольга Сумська, яка знялась для книги в образі богині родючості Макоші.

Привітати Катерину Костенко з виходом книги прийшли Ірина Дерюгіна, Олег Скрипка, Олена Голець, Андрій Дизель, Оксана Білозір, В’ячеслав Соломка, Наталка Карпа, Оксана Стебельська, Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні Алекс Ленартс, Надзвичайний і Повноважний Посол Саудівської Аравії Мохаммед Сулайман Альмусгер Альжебрін, видавець Ігор Степурін,  бізнесмен Сергій Кривошея, блогерка та телеведуча SantaViktoria та інші. Гостей своїм виступом розважала співачка Марі Чеба, а ведучою вечора стала  етнознавець Ганна Заклецька. 


Цього вечора також був презентований фільм про книгу від режисера Олександра Макарова.


Книга Slavs not Slaves – це унікальне дослідження ДНК та культурного коду слов'янських жінок та їхня візуалізація через призму сучасності. Видання є фотохудожньою історією витоків слов'янської ідентичності. 
Катерина Костенко пропонує інтерпретацію слов'янського стилю у сучасному динамічному світі, уособлену у шести яскравих самобутніх образах. Це сучасні стилізації, що ґрунтуються на лініях, формах та колориті стародавніх культур – трипільців, скіфів, сарматів, які проживали на землях України в доісторичні часи.


У зйомках фотоілюстрацій для книги також знялися відомі українки: журналістка Ярослава Коба в образі скіфської принцеси, стилістка Інна Бернадіні в образі принцеси Фенікс, гімнастка Валерія Юзвяк в образі трипільської принцеси, бізнеследі Інга Кучеєва в образі амазонки та студентка Аліна Межировська в образі принцеси  Амаги. Фотографом проєкту виступив Дмитро Баранов, ілюстрації до книги створила Христина Гайдамака. А над образами героїнь книги працювали відомі українські художники, дизайнери та ювеліри: Міла Садовська, Станіслав Дрокін, Христина Гайдамака.
Книга присвячена 30-річчю Незалежності України, видана на трьох мовах у видавництві «Саміт – Книга» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. У майбутньому, Катерина Костенко мріє про включення книги до академічної програми українських ВНЗ.


Авторка проєкту Катерина Костенко - випускниця Інституту моди та дизайну «Marangoni», артстилістка, дослідниця історії стилів та моди, що тривалий час проживала за кордоном, у своєму артпроєкті говорить про те, що слов'янки – зовсім не такі, якими їх бачать у світі. Вони розумні, сильні волею, працьовиті, творчі і, звичайно, жіночні, красиві, люблячі. Вони ніколи не стояли за спиною чоловіка, завжди поряд, а коли треба – брали у свої руки владу.


«На жаль, у більшості з нас, слов'янських жінок, відсутня чи не повною мірою сформована самоідентифікація. Я бачу, як  сучасна слов'янка намагається наслідувати жінок інших національностей, не знаючи глибини та сили своєї природи. Слов'янським жінкам чужа експресивність італійок і не властивий гедонізм француженок, ми інші — у нас є сила, спокійна мудрість, містична глибина, - ділиться своїми роздумами Катерина Костенко. - Набуваючи ідентифікації себе зі своїми предками, сучасна слов'янка  розкриє у собі величезний ресурс — код нації, який потенційно зможе транслювати як зовнішньому світу, так і своїм нащадкам».
Велику подяку за сприяння у реалізації проекту автор висловлює Ірині Дерюгіній та Іріші Блохіній.