«Мистецтво проти насильства». Відбудеться персональна виставка Ірини ОНОПЕНКО

«Мистецтво проти насильства». Відбудеться персональна виставка Ірини ОНОПЕНКО

В Національному музеї Тараса Шевченка Українська художниця Ірина Онопенко представить персональну виставку «Мистецтво проти насильства».

Основна мета виставки - привернути увагу громадськості до актуальних проблем подолання домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Виставка проходить за підтримки Голови Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олега Гаряги.

 

"У своїх роботах я прагну задіяти емоційну сферу, апелюючи до почуттів, до підсвідомості глядача. Мої роботи притягують і лякають одночасно, можливо, це творчість на межі божевілля, але це і є справжня творчість. Живопис часто вважають річчю для прикраси інтер'єру, предметом дизайну, як меблі, але художник - творець, а не ремісник.
Моє послання - пробуджувати, спонукати до роздумів, відкривати серця. Ідея полягає в тому, щоб глядачі могли відчути себе частиною роботи, занурюючись в свого роду транс. Мистецтво - це образне осмислення дійсності, результат мого внутрішнього сприйняття світу, і якщо це збігається зі сприйняттям глядача, тоді виникає потужна синергія", - ділиться думками Ірина.

Емоційні, кричущі картини художниці наповнені внутрішніми переживаннями: вона відверта з глядачем і глядач це відчуває. Звідси її успіх і бажання творити.  Мовою візуальних образів вона прагне говорити з людьми про те, що їх хвилює.

Її творчість - це спосіб достукатися, розбудити почуття, змусити замислитися. В основі - особисті переживання, роздуми про роль і місце жінки в цьому складному і неоднозначному світі. Кожна її картина - глибока драма, заснована на особистому досвіді і переживаннях. Її живописні полотна вражають і розбурхують. Щирість зчитується миттєво. Тут неможливо збрехати. Творчість Ірини Онопенко з першої миті знайомства народжує відчуття причетності.

 

В рамках персональної виставки Ірини Онопенко «Мистецтво проти насильства», за підтримки Міжнародної некомерційної асоціації VITARU/ Associazione Internazionale No Profit VITARU, відбудеться масштабна міжнародна онлайн конференція за участю представників громадських організацій та волонтерів, котрі намагаються відстояти інтереси жертв сімейного насильства.

Тема насильства в сім'ї, серед дітей і підлітків останнім часом стає все більш актуальною. Організатори виставки вирішили не обмежувати любителів мистецтва пасивним спогляданням робіт, а включити в програму виставки живе спілкування з цієї хвилюючої теми.


У конференції «Мистецтво проти насильства» візьмуть участь представники міжнародних організацій, фондів, адвокати, психологи, правозахисники, блогери, художники, журналісти, письменники, кінематографісти, фотографи з усього світу.

 

 

Виставка триватиме з 20 квітня по 16 травня

Адреса: бульвар Тараса Шевченка, 12